Strona główna » Ciąża i poród » Ciąża » Dieta matki w czasie ciąży » Tłuszcze w ciąży: składniki prawidłowej diety

Tłuszcze w ciąży: składniki prawidłowej diety

Tłuszcze

Węglowodany dostarczają energii do natychmiastowego wykorzystania, tłuszcze zaś tworzą zapasy energetyczne zużywane w przerwach między posiłkami. Duże spożycie tłuszczów przy jednoczesnym stałym dowozie węglowodanów powoduje odkładanie się ich w tkance tłuszczowej i może prowadzić do otyłości. Jednak są niezbędne w prawidłowej diecie, gdyż biorą udział w wielu ważnych procesach metabolicznych, w tym w wytwarzaniu hormonów. Najważniejsze są tłuszcze zawierające tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do prawidłowego rozwoju mózgu i narządu wzroku u dziecka; znajdują się głównie w olejach roślinnych i rybach morskich.

Tłuszcze powinny pokrywać 20-30% zapotrzebowania energetycznego organizmu.

Instagram
Tagi: , , , , , , , , , , ,

Twoje korzyści z rejestracji

  • Kody rabatowe na ubranka dla dzieci wysyłane na Twój e-mail
  • SMS ze zniżkami do sklepów z zabawkami
  • Zaproszenia do darmowych szkoleń online z nagrodami
  • Udział w społeczności Mam na forum
  • Darmowy newsletter z poradami dla młodych mam i kobiet w ciąży
  • Bezpłatny e-magazyn Niebieskie Pudełko
  • Podcasty tematyczne, infografiki oraz webinaria do pobrania
  • Bezpłatne poradniki do pobrania w PDF
  • Konkursy z nagrodami
  • Udział w Niebieskim Konkursie
ZAREJESTRUJ SIĘ

Zobacz również

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Advertisement

Imiona